tirsdag 14. oktober 2014

Camilla, Henrik og Johan Sebastian

Camilla Collett og Johan Sebastian Welhaven ble forelsket i hverandre ved 1830. De møttes i hemmelighet, og hadde et komplisert forhold, for Wergeland, Camillas bror, og Welhaven var store motstandere. De kjempet mot hverandre i debatten om norsk kultur og litteratur. Henrik ville at de skulle skape sitt eget språk og sin egen litteratur, uten tilknytning til Danmark. Johan Sebastian mente det motsatte. Han ville at de skulle bygge videre den dansk-norske kulturen og språket.

Da Collett og Welhaven ble forelsket i hverandre, ble det en konflikt mellom Wergeland og Welhaven. Collett ville støtte broren sin i debatten, men det var vanskelig siden hun hadde følelser før Welhaven. Dette synes ikke Wergeland noe om, for han og faren ville at Collett skulle være på deres side uansett hva.

Welhaven følte at Camilla ikke sto på hans side, så etter hvert tok han avstand fra henne. Camilla følte seg usikker på om han tok avstand fra henne eller broren hennes. Til slutt sendte hun et brev til Welhaven, der hun skrev hva hun følte og hvor hun sto i saken. Han svarte at han bare ville være venner, og at han ikke var klar for et ordentlig forhold. Da endte forholdet mellom dem for godt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar